Karpervissen to the max
SKP spiegel van het 1999 project in Groningen carpcityquest

2019 een fantastisch visjaar!

Zelden heb ik zoveel mooie avonturen beleefd in binnen- en buitenland, pb’s verbroken, bijzondere vissen gevangen en mooie hengelsportvideo’s en -foto’s gepubliceerd als in 2019. Dat alles in een zeer vreemd weerspatroon over vrijwel het gehele jaar en met de helft minder vistijd dan voorheen. In een kort jaaroverzicht laat ik jullie zien hoe mijn jaar is verlopen.

Lente

De lente begint vrij warm maar gaat al snel over in koude maanden met veel te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Na de zoveelste warme winter waarin ik in februari mijn pb snoek aanscherp met een geweldig monster, slaat het noodlot toe op vele wateren die ik bevis in Groningen. De wateren liggen bezaait met honderden dode karpers.

carpcityquest record snoek februari 2019
Februari, de eerste monstersnoek

De maanden maart, april en mei worden overschaduwd door de grote karpersterfte en telkens is een nieuw afgesloten wateren in de stad of provincie aan de beurt. Als eerste leggen de uitzetkarpers van 2019 massaal het loodje, daarna volgt een deel van de oudere bestanden. Ik laat de Groningse wateren voorlopig voor wat ze zijn en vis verder in Amsterdam waar ik regelmatig voor mijn werk verblijf. In Mokum beleef ik een voorjaarsoffensief om nooit te vergeten.

Voorjaar 2019 grote karpersterfte in Groningen
Maart, grote karpersterfte in Groningen
Eindelijk voorjaar carpcityquest
April, het water warmt langzaam op

Eind mei schieten de temperaturen omhoog en ontspruit de natuur in al zijn glorie. Een bloemenzee vol gonzende insecten vormt tijdelijk mijn 2e huis terwijl ik de wateren afstruin opzoek naar ‘watergoud’ aan het oppervlak. Pracht en praal verschijnt bovenwater en poseert kort voor mijn cameralens, het kan niet op!

Karper parels aan het oppervlak carpcityquest
Een parel in het groen
Karper parels aan het oppervlak carpcityquest
Prachtige beschubbing
Mei, de eerste warme lentedagen

Zomer

Dan is het zomer en belanden we in een jojo effect van weertypen. Korte heftige hittegolven en temperaturen boven de 40 graden gaan naadloos over in grote hoeveelheden neerslag en wind. Het weer strooit flink roet in mijn eten qua oppervlakte avonturen. Meer dan gebruikelijk grijp ik in deze periode naar de penhengel, statisch of de methodfeeder. Visserijen die ik normaal gesproken alleen in de herfst beoefen.

Wat een karper! carpcityquest
Juni, een mooie oude schubkarper
Perfecte inhaking carpcityquest
De perfecte inhaking zonder sporen

Wanneer het water lekker is opgewarmd na het koude voorjaar, gaat het echt los. Karpers foerageren in groepen aan het oppervlak en watervogels produceren nest na nest. Het lijkt haast wel of ze het hele jaar door aan het broeden zijn en ze gedragen zich irritanter dan ooit! De wateroevers kleuren groen, het riet komt op tussen de dode scheuten en de karper paai komt pas laat op gang. Nu breekt mijn favoriete vistijd aan.

Karpervissen carpcityquest
Een nat landingsnet in de ochtendzon
Een prachtige spiegelkarper carpcityquest
Juli, een bijzonder mooie spiegelkarper
Mega schubkarper carpcityquest
Augustus, nog zo’n verrassing

Herfst

Najaar, de watertemperatuur blijft tot diep in de herfst aan de hoge kant met veel actief azende karpers tot gevolg. Mijn aangevoerde stekken worden gretig geplunderd door hongerige kanaalbewoners. De veelal korte statische karpersessies leveren de meest prachtigste plaatjes op en het wordt het eerste jaar dat ik geen enkele nacht aan de Nederlandse wateren verblijf. De resultaten zijn er niet minder om en het levert me veel extra tijd op voor andere dingen.

SKP spiegel van het 1999 project in Groningen carpcityquest
September, een Groningse SKP spiegel uit 1999
De warme herfst
Kanaal PR schubkarper carpcityquest
Oktober en nog zo’n fraaie kanaalschub
Eind oktober op de Lot

Eind oktober vertrek ik naar Frankrijk voor een boot-vis-vakantie op de rivier de Lot. Het verwachte mooie Zuid-Franse herfstweer slaat abrupt om bij aankomst en gaat over in storm en hoosbuien die vrijwel de gehele vakantie beheersen. Met pijn en moeite komen de eerste karperrun’s aan het einde van de tiendaagse boottrip wanneer de kolkende rivier een beetje tot rust is gekomen. In de lente van 2020 komt er dan ook een vervolg-avontuur want het gebied is paradijselijk!

Cahors bootvissen Frankrijk carpcityquest
Wakker worden op de boot in Frankrijk
Herfst in Frankrijk

Winter

De winter begint, nou ja de winter? Eind december zet de nachtvorst eindelijk een beetje door waarna het als vanouds weer opwarmt. In deze periode vis ik gericht op grote snoek en het valt op dat veel snoeken nog lang niet op gewicht zijn. Er zwemt dan ook witvis in overvloed op alle wateren. Het grote zoeken begint en wordt eind december beloond met een van de mooiste snoeken uit mijn leven.

November, karpers uitzetten in Amsterdam
Een parel van een snoek carpcityquest
December snoek, wat een patroon
Frisse winterdagen carpcityquest
Avond schemer en doodazen

2019 was een prachtig visjaar in alle opzichten. Ik heb genoten van vele avonturen ondanks het beperkte aantal visuren en bedank alle lezers en kijkers van mijn blog, YouTube kanaal, FB pagina en Instagram voor hun support. In 2020 hoop ik jullie te vermaken met nog meer moois op hengelsportgebied want er ligt nog een bult moois te wachten op de planken. Gelukkig nieuwjaar!

Tags: , , , , , , , ,