Karpervissen to the max
Artikel-header-carpcityquest-01-07-2020

Alles draait om de eenvoud

Een tsunami van bagger overspoelde het karperwereldje de afgelopen weken met een flink online ‘sociaal’ debat ten gevolg. Hoe echt is de hedendaagse karperscène nog en vist men nog wel voor beleving en ontspanning of draait alles om likes en fame?

Wegdromen aan de waterkant

De nieuwe tijd

Mijmeren over de boerensloot in al haar pracht en praal en vroeg uit de veren om met vader of opa achter prachtige ruisvoorns aan te gaan, het klinkt menig hengelsporter van de oude garde bekend in de oren. Je eerste hengel kreeg je vaak van opa, een lompe stok met dito nylon en een dobber formaat lichtboei. Daarna ging je sparen. Een krantenwijk en het bamboe werd al snel vervangen door holglas of zelfs een mooie winkle picker. Technieken? Die leerde je van familieleden, in de lokale hengelsportzaak of van vissers langs de waterkant, destijds waren velen nog een open boek.

Je lijntje brak, het was iets groots en al snel ging je op zoek naar meer. Verder sparen, je eerste visboek of magazine, nieuwe technieken leren, steviger en duurder materiaal en je ontwikkelde een voorkeur voor een bepaalde vissoort of water. Voorn werd ingeruild voor karper, de paar keer vissen een hele hobby en voor sommigen zelfs een ‘way of life’.

Carpcityquest jong
Mijn jeugd

Hoe anders hengelsport tegenwoordig beleeft wordt bleek wel uit de reeks aan incidenten die de afgelopen weken op social media rondgingen. Uiteraard geldt dat niet voor iedereen maar het geeft wel een bepaald beeld van hoe vissen beleeft wordt door een deel van de met name jongere generatie hengelsporters in deze ‘nieuwe tijd’.

Vissen voor beleving of likes?

Begrijp mij niet verkeerd, ook ik plaats mijn vangsten op mijn website, social media en YouTube kanaal en ben er trots op. Zij het wel in een mate waarbij ik me happy voel en niet onder een bepaald soort prestatiedruk. Daarnaast ligt binnen mijn belevingsvisserij de nadruk op fotografie en mooie beelden, niet op het vangen van gewichten en afmetingen anders zou mijn hobby allang mega saai zijn geworden. Ik vang al jaren wekelijks mijn karpers op alle soorten wateren waarvan ik slechts een deel online zet en om eerlijk te zijn het vangen van een vis is nou niet bepaald een moeilijk kunstje of hogere wiskunde, al doet de media dat vaak anders geloven. Alles draait om de eenvoud.

Artikel-header-carpcityquest-01-07-2020
Mooie beelden op elk uur van de dag een weightsling heb ik niet

De komst van internet veranderde alles

Door de uitvinding van het wereld wijde web ‘www’ eind jaren tachtig en de samenvoeging van diverse computersystemen en codetalen ontstond het huidige internet wat geëvolueerd is vanaf de pc naar de smartphone. Informatie werd zo op een andere manier beschikbaar gesteld ook voor de hengelsport, vierentwintig uur per dag tot in je broekzak. De ‘visforums’ deden hun intrede voor al je hengelsportvragen en vanaf 2005 kon je alle viswateren en stekken over de hele wereld virtueel bezoeken op Google maps.

Waar hengelsportmagazines eerst nog een grote rol vervulde bij de verkoop en promotie van materiaal en een platform boden aan de prostaffer (gesponsorde visser verbonden aan een merk) kon iedere hengelsporter nu voor zichzelf bepalen of hij zijn avonturen wilde delen met de massa. In deze tijd startte ik mijn eerste blogs waarin ik mijn visavonturen beschreef, iets dat ik altijd ben blijven doen met veel plezier en afhankelijk van de hoeveelheid vrije tijd in meer of mindere mate.

Mijn meest recente vangst tijdens het oppervlaktevissen in Amsterdam

Hoe sociaal is social media eigenlijk?

Hengelsport is enorm in populariteit gestegen sinds de komst van het internet en social media, het aanbod van meer en goedkopere hengelsportmaterialen, meer beschikbare wateren en een steeds korter wordende werkweek. Met zo’n honderdvijftig euro (vergunning en basis materiaal) per jaar kan een beginnende visser van start (als karpervisser), voor kinderen ligt dat zelfs een heel stuk lager. Sportvisserij Nederland rept van miljoenen sportvissers in Nederland al zullen de werkelijke aantallen wel wat lager liggen en is de corona opleving in de vergunningverkoop vast en zeker van tijdelijke aard. Hoe dan ook er doen betrekkelijk veel Nederlanders aan hengelsport en het mag met recht de grootste sport (hobby) van ons land genoemd worden.

Veel van onze vangsten worden gepost, gedeeld, geregistreerd en geliked op social media. Het ideale vluchtige platform voor een kort fotomoment of video. Waarbij de nadruk steeds meer is komen te liggen op veel en vooral grote vissen vangen en de tekst gereduceerd is tot een minimum van zo’n één à twee regels of woorden. De swipevinger is daarbij nog net in staat om een hartje of duimpje uit te delen maar kijkt niet meer verder dan zijn neus lang is. Vluchtigheid is de sleutel geworden, waarbij zelfs de grote en bekende merken trappen in gekochte volgers en abonnees als je maar een ‘mega bereik’ hebt. Een kleine optelsom laat zien dat je voor een natuurlijk bereik van tienduizenden volgers of abonnees op je social media kanalen een aantal dagen in de week aan (werk)uren kwijt bent om ze bij te houden. Dat is met een 5 daagse werkweek niet te doen, laat staan als je ook tijd met je vrouw, kinderen, familie of vrienden wilt spenderen.

SKP projectspiegel carpcityquest
Een nieuwe generatie projectspiegels

Veelal wordt de ‘social hengelsportmarkt’ daarom gedomineerd door jeugd die over het algemeen over de meeste vrije tijd beschikt en minder geïnteresseerd is in ‘randzaken’ als techniek en en visveiligheid en dergelijke. Ook als prostaffer is deze groep een potentieel target omdat het goedkoper is om kortingen te geven of in producten te sponsoren dan een uurloon te betalen, uiteraard afhankelijk wat men voor een bedrijf betekent. Ik weet dat ik bij sommigen hiermee een gevoelige snaar raak maar het is iets dat ik al jaren tegenkom online en aan de waterkant en recentelijk weer eens is onderstreept in ‘het wereldje’.

De social met Jeroen

Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee zeker niet! Ik geniet dagelijks van de mooie vangsten, video’s en verhalen die ik online en op social media voorbij zie komen en kan op basis van ervaring gelukkig zelf het kaf van het koren scheiden door wel of niet op een volg button te drukken. Social media bracht mijn vele nieuwe en leuke contacten waar ik regelmatig een social mee vis en die zelfs uitgroeide tot een nieuwe vriendenkring. Waar ik me zorgen over maak? Het verlies van normen en waarden, ook in de hengelsport. Ik denk dat daarbij een grote rol is weggelegd voor de oudere generatie vissers die meer mee moet gaan met de huidige tijdgeest en de jeugd beter het stukje beleving en omgang met levende wezens moet bijbrengen, tenminste als we met zijn allen willen dat de toekomst van de hengelsport gegarandeerd blijft.

Samen vrijwilligerswerk doen voor de AHV karpercommissie

De Nederlandse hengelsport zoals ze nu is is van ver gekomen en is opgebouwd door vele uren (vrijwilligers) werk en inzet. Het respectvol omgaan met regels als catch & release, het indammen van de beroepsvisserij op binnenwater en materialen als onthaakmatten en visveilige systemen die onze hobby voor zowel visser als vangst stukken verbeterd hebben ten opzichte van vroeger. Laten we dat zo houden met elkaar, jong en oud en af en toe een kritische noot is daarbij zeker op zijn plaats!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,