Karpervissen to the max

De omgekeerde wereld

Weeralarmen. Al weken wordt ons land overspoeld door allerhande meldingen van de diverse “weersvoorspellers”. Onweer, bliksem en hoosbuien des doods kopt het overal!. Soms vraag ik mijzelf af hoe ik al die jaren vanaf mijn geboorte heb overleefd in Nederland. Toen het weer net zo was als nu en weeralarmen, push-meldingen en internet nog niet bestonden?

Schuppie-CCQVoorspellen of preventief dingen verkondigen
Wat in elk geval duidelijk merkbaar is, is dat het weer voorspellen heden ten dage voor geen meter meer lijkt te lukken en weervoorspellers er in grote getale naast zitten. Een voorspelling is ondanks de vele ‘slimme’ weer-satellieten en voorspellings-modules uit het verleden een pure gok gebleken en daarom hangt men er tegenwoordig maar al te graag een labeltje aan, in de code kleuren groen/geel/oranje/rood wel te verstaan. In ons overgeorganiseerde land moet namelijk overal een code, sticker, stempel of label aan en op worden gedrukt als het om ‘gevaar’ gaat en het ‘slecht’ voor je is. Want zelf nadenken of beslissingen nemen is uit den boze!. Een ander beslist namelijk graag over jou in Nederland.

Het warme noorden
Dit is een wat merkwaardige alinea kop, maar een absoluut feit! In het Noorden van het land zijn in ruim twee weken tijd, slechts enkele korte regenbuien gevallen. De gemiddelde dag temperatuur lag er afgelopen week zelfs meerdere dagen ruim tien graden hoger dan in het zuiden des lands. Een totaal onvoorspelt weer fenomeen dus. In twee weken met dagelijks codes geel, oranje en rood, heeft Groningen twee klappen onweer mogen incasseren boven de stad. Verder is het hier kurkdroog en tropisch warm. Het waterpeil begint inmiddels ook aardig te dalen. Zo’n 10 tot 30cm, wat erg veel is bij water van geringe diepte.

karper-sterfte-carpcityquestVissterfte
Langdurig warm weer is prachtig voor de mens en minder voor dieren, met name voor vissen. Op diverse ondiepe afgesloten wateren in en rondom de stad, kom ik nu dode karpers tegen. Veelal grote karpers en uitzet spiegels van de laatste uitzet. Ook drijven er zeelten en snoeken tussen. Slachtoffers van het warme weer en een enkele hevige stortbui. Onze stadswateren bestaan voor het grootste deel uit riool overstort-vijvers van zo’n 40cm diep, die niet goed onderhouden worden door de gemeente Groningen. Waarschijnlijk omdat hun hoofdfunctie de afvoer van water is en wat daar in zwemt puur bijzaak is voor een gemeente. Elk jaar weer zie ik daar de gevolgen meermaals van voorbijdrijven. Triest voor de vissen en de hengelaar en zeer slecht voor de diversiteit aan onderwater leven. Complete wijkwateren mogen dan ook als ‘dode’ wateren worden omschreven. Wateren waar enkel nog wier, modder en takken in liggen en waar naast een enkele ruisvoorn, veel te veel watervogels in bivakkeren.

De sterkste overleeft
Net als in het normale leven gaat het ook zo bij het dierenleven en visbestanden, tenminste zolang de beroepsvisser of visstroper van deze natuurlijke vispopulaties afblijft. De verhalen daarover circuleren dagelijks op internet en sociale media, helaas ook veelvuldig in het Noorden van het land. Zelf leg ik toeschouwers altijd uit waarom ik een vangst terugzet en wat de gevolgen zijn als je zo’n (vaak groter) exemplaar zou meenemen. Het ‘zonde’ om terug te zetten hoor ik laatste tijd meer en meer van toeschouwers langs de waterkant. Niet iedereen heeft een zelfde cultuur of achtergrond in ons land en voor sommige medelanders is een vis voedsel. Een duidelijke uitleg kweekt vaak meer begrip en het opnoemen van eventuele boetebedragen bij een hengelsport overtreding doet menig wenkbrauw fronsen.

catch-and-release-carpcityquestDe ene dag is de andere niet
Mijn vis blijf ik vangen, al is de ene dag is de andere niet natuurlijk. Maar de vangsten lopen lekker door en gelukkig zijn ze allen blakend van gezondheid, veelal ongevangen en onbeschadigd. De hoge temperaturen zullen nog wel even aanhouden, de grote vraag is echter wat de zomer ons zal brengen na zo’n instabiel en vreemd voorjaar. Op de professionele ”weervoorspellers” hoeven wij in elk geval niet te rekenen, want die zullen er wel weer een labeltje aan gaan hangen….

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,