Karpervissen to the max

De SKP wedstrijd van twee uur

Dit jaar vis ik voor het 3e jaar op rij mee met de SKP wedstrijd van de AHV (Amsterdamse Hengelsport Vereniging), een terugmeld wedstrijd voor spiegelkarpers.

Voorpret
De voorpret is er begin september al. Ik hou van deze wedstrijd, omdat het geen ”wedstrijd” is om de winst maar een wedstrijd om de eer en bovendien dient het een belangrijk achterliggend doel, namelijk het monitoren van SKP uitzettingen. Een aantal dagen voorvoeren met wat aantrekkelijk gesoakte instant 8 boilies moet voldoende zijn en zo worden er in drie dagen ruim vijf kilo boilies over mijn stek verspreid nog voor ik überhaupt in Amsterdam arriveer. Nou heb ik het geluk dat ik een vader heb die mijn hobby rete-interessant vindt en zo ‘gek’ is om 3 dagen gericht ‘knikkers’ in het water te mikken. Het scheelt mij veel kostbare tijd en ik kan op vrijdag laat-in-de-middag richting Amsterdam vertrekken.

rivier-spiegel-2Openbaar vervoer
Ik kan dit jaar maar één dag meedoen aan het SKP weekend, dat is op vrijdagavond en een deel van de nacht. Op zaterdagmiddag begint het Martin SB teamweekend en op zondag moet ik onze horecabeurs opbouwen in de Martinikerk te Groningen. Onder het motto ”Ėén avond is beter dan geen” pak ik vrijdagmiddag om 17:16 uur de trein richting Amsterdam, dat bespaart mij een hoop parkeergeld in onze hoofdstad! Gemotiveerd en enthousiast stap ik het perron van het Groninger hoofdstation op om daar een enorme massa wachtende reizigers aan te treffen. Een treinspringer, ruim 1,5 uur vertraging. Dan maar wat later van start bij de SKP wedstrijd die om 19:00 uur zal beginnen.

Drie treinen verder ben ik onderweg. Nadat we het station van Assen zijn binnengereden na een half uurtje treinen…. staan we stil, lang stil! Een defecte wissel meldt de conducteur: ”deze trein zal niet verder rijden en keert om, terug naar Groningen”. Mijn enthousiasme ebt langzaam weg en met ruim duizend medereizigers wachten we vervolgens uren lang op alternatief busvervoer richting Zwolle. Niks is geregeld en in gedachten zie ik mijn enige SKP avondje in rook opgaan. Rond 20:15 uur (de wedstrijd is inmiddels begonnen) rijden er mondjesmaat wat touringcars het parkeerdek van het Asser station op, ik sta er nog steeds te wachten. Ik weet mezelf naar binnen te wurmen in één van overvolle bussen en met een loodzware koffer vol boilies en ander visgerei op schoot rijden we richting Hoogeveen. Onderweg bekijk ik de berichten op de SKP community pagina, er wordt al flink gevangen. Ik kijk nog maar eens op mijn horloge en baal. Na Hoogeveen vervolg ik de reis per trein via Zwolle om uiteindelijk om 00:15 uur Amsterdam Centraal binnen te rijden. Mijn humeur is tot een diepste niveau gedaald en ik twijfel of ik überhaupt nog wel moet gaan vissen vannacht.

Toch meedoen!
Ik wil, ik zal, ik moet! Ik had mij hier zwaar op verheugd. Na het wegslurpen van een veel te hete kom soep liggen om 01:10 uur dan eindelijk mijn lijnen uit, ruim zes uur na aanvang van de wedstrijd. Moe plof ik neer in het visstoeltje en vrijwel direct vallen mijn ogen dicht. Dit gaat hem niet meer worden vannacht: veel te laat aangekomen, belangrijke aasuren gemist, lichtbundels met inwerpen op het water en loodplonsen die de rust hebben doorbroken. Langzaam dommel ik weg om twee uur later wakker te schrikken uit mijn stoel. Half struikel ik door mijn slapende linkerbeen. De krampachtige lighouding in een zitstoel heeft alles afgekneld. Ik strompel richting de beetmelder waar de lijn doorheen giert. Een dril in het donker volgt en daarna de enorme ontlading.

rivier-spiegel-1 the-dude-1 rivier-spiegel-3 msb-instant-8

Na twee uur vissen vang ik één van mijn mooiste spiegels tot nu toe, een prachtige two-tone glijdt over het netkoord. Alles is vergeten en vergeven, zelfs de NS (voor even). De adrenaline stroomt plotseling door mijn lijf. Vlug wat plaatjes schieten zodat de spiegel zijn weg in de het donker kan vervolgen, dan inpakken en op naar huis! Om half 5 lig ik in een warm bed om nog wat uurtjes ochtendrust te pakken. De twee visuren bleken voldoende voor een prachtige vangst en de ontlading is sterk genoeg voor zeker één week niet vissen. Op zaterdag liggen mijn lijnen opnieuw in op het teamweekend. Die week niet vissen is bij voorbaat niet gehaald.

Alles over SKP projecten, uitzettingen & terugmeldingen: http://www.karperbeheer.nl/

Tags: , , , , , , , , , , , ,