Karpervissen to the max
Nieuw pb snoek carpcityquest

De stand van zaken (Deel I)

Motregen in overvloed en dagelijks grauwe luchten. Halverwege mijn doodaasseizoen 2018/2019 maak ik de balans op van de ‘winterse’ zoektocht naar grote snoek. De maanden december en januari vormen daarbij ’traditioneel’ mijn slechtste vangstmaanden als ik weer eens door de laatste acht geregistreerde doodaasjaren heensnuffel. Wat opvalt zijn de verschillen in wintersetting van man/visfoto’s. Stond ik in het verleden nog geregeld dik ingepakt tussen sneeuw, ijs en afgestorven vegetatie te ‘dobberen’, de laatste jaren worden de foto’s steeds ‘groener’ van karakter en de laag kleding dunner en dunner. De winter is ook meer een lange herfst geworden en dat heeft zo zijn weerslag op snoeken, hun aas(roof)gedrag en de gewichten.

Prachtig getekend

Een lang heet jaar

Warmte tot eind oktober. De ene naar de andere succesvolle paai speelt zich af op de wateren die ik bevis. Tot diep in de ‘winter’ is het water vergeven van het jongbroed van diverse vissoorten en de roofvispaai staat alweer bijna op het punt van beginnen. Dat is goed te merken in de havens, vaarten en andere hotspots in het Noorden. Wat een enorme bult vis is er toch overal aanwezig, zelden heb ik zoveel witvis bij elkaar gezien! Toch zijn er nog steeds wateren en zelfs complete meren waar amper aas- of roofvis aanwezig is, zelfs niet in de zijtakken. Menigmaal staar ik vol verbazing naar een ‘state of the art’ fishfinder-scherm dat een volledig leeg beeld weergeeft van een compleet watersysteem, nog voor de roof- en witvistrek goed en wel op gang is gekomen.

Degelijke stokken
In het laatste zonlicht

Grote dames

Tot ver in november zijn het de atletisch gebouwde mannetjes die de boventoon voeren, tenger en met een lege maag zo lijkt het. Alsof ze geen enkele moeite hoeven en willen doen voor een prooi. Dan dienen de eerste dames zich aan en ook zij zijn nog behoorlijk dun voor de tijd van het jaar. Tijdens de korte dagelijkse jaagrondes waarbij de snoeken zich groeperen, valt op dat ze het voornamelijk op speldaas van enkele centimeters voorzien hebben. Menig sessie vormen mijn dode aasvissen geen partij tussen de overdaad aan mini vis. Zeevis of kleinere aasvis lijkt ook niet de oplossing, ze hebben gewoon meer dan genoeg te eten en hoeven hun bek maar open te doen zonder te jagen, het zwemt er vanzelf in! Voelen ze in deze situatie nog wel een winter aankomen vraag ik me af?

Grijze luchten, grote snoeken
Driftende dart

December

Het weer is zeer veranderlijk in december. Hoge temperaturen wisselen elkaar af met dagen en nachten van milde vorst. De zon laat zich nog maar zelden zien en een lange grijze periode met grote hoeveelheden neerslag dient zich aan in het Noorden van het land. Wat normaal voor mij een slechte december maand behoort te zijn qua doodaas-vangsten, verandert plots in de maand van de ‘meters’. Nou zoekt een hengelsporter graag naar verklaringen voor opmerkelijke gebeurtenissen of vangsten, maar ik blijf ze bij deze schuldig. De grote hoeveelheid neerslag in december is niet genoeg om het warme jaar 2018 met zijn grote watergebrek te compenseren en op veel plekken blijft de waterstand stukken lager staan dan normaal. Het water is kalm en de gemalen hoeven maar nauwelijks in actie te komen in afwateringsprovincie Groningen. Dobbers die rustig ronddobberen op kanalen en vaarten, wat een ongekende luxe!

Met tegenlicht
In de onthaakmat

Een nieuw jaar

De start van 2019 verloopt al niet anders. Regen, de gebruikelijke januari stormen en mooie vangsten, zelfs een nieuw pb snoek (qua afmeting), het kan allemaal niet op! Ik ben benieuwd wat mij nog te wachten staat in februari en maart, al zal maart traditioneel de overgangsmaand vormen naar karper. Wordt het nog wel winter? Komt er stabieler weer? Gaat de zon nog eens schijnen? En hoe vroeg gaan ze deze ‘winter’ wel niet paaien?

Wat een beauty!
Uit bruin veenwater
Hap slik weg

Deel II

In deel II van ‘De stand van zaken’ beschrijf ik het verdere verloop van het doodaasseizoen 2018/2019 met aansluitend een mooie aftermovie op mijn Carpcityquest Youtubekanaal Veel lees- & kijkplezier!

Tags: , , , , , , , , , , , ,