Karpervissen to the max

De strijd der elementen, een midweek karpervissen in Amsterdam.

Onze visweek Amsterdam komt steeds dichterbij maar de zomer laat het volledig afweten. Met de kletsnatte juli maand nog in gedachten en een juni om ook niet ‘over naar huis te schrijven’, zal het er om spannen wat augustus gaat doen.

De tweede week van augustus vertrekken Jan en ik vroeg in de ochtend richting Amsterdam voor een midweek vissen op karper. De auto is afgeladen met hengelsport uitrustingen voor zowel het oppervlakte- als statisch (nacht) vissen. Een hele berg spullen bij elkaar maar allen absoluut noodzakelijk zo blijkt later.

Verboden gebied.

Stralende zon, warmte, maar helaas ook een erg harde wind bij aankomst in de ‘karper hoofdstad’ van Nederland. De planning voor het oppervlakte vissen dat we hier dagelijks willen gaan doen loopt direct spaak. De eerste dag besteden we daarom aan het afstruinen en observeren van de vele wateren die Amsterdam rijk is. Een aantal keer gaan de hengels onderweg zelfs even uit de foedralen, het levert direct de eerste karper vangsten op. Na een middagje karpers spotten zetten we al vroeg ons mobiele nachtverblijf op, voor de eerste nacht.

Alle wateren bevissen we deze week instant en dat vormt direct het grootste risico op een blank. Tijd om voor te voeren op de grachten en rivieren is er niet en we willen elke dag een nieuw of meerdere nieuwe wateren bevissen. De eerste nacht verloopt zeer hectisch. Druk verkeer, bulderende vliegtuigen, lawaai toeristen en runs rond één uur en drie uur in de nacht, waarbij een prachtige rijenkarper naar boven komt. Gesloopt ontwaken we vroeg in de ochtend, om vervolgens het bordje verboden viszone te ontdekken vlakbij ons tijdelijke kampement. Nog voor de eerste Amsterdamse visboete kan worden uitgedeeld liggen de spullen al in de auto, ontbijten doen we wel bij de Mac.

Als de moesson begint.

Dag twee vervolgen we op een idyllisch groot water net buiten de stad. Oppervlakte vissen doen we vandaag niet gezien het grote buienfront dat in de namiddag zal naderen. Na de eerste slapeloze nacht in de stad begint het mobiele kamp opbouwen al aardig zijn tol te eisen. Als alles staat en ons aas op de bodem van de rivier ligt, ploffen we neer op onze stretchers. Het buienfront bereikt de stek eerder dan verwacht en zeven lange uren stortregent het aan één stuk door.

De nacht levert één ‘vreemde’ run op. Een trage aanbeet die seconden lang doorsukkelt ontaard in een gierende run. De lijn breekt direct bij het eerste contact dankzij een scherp voorwerp op de bodem, wat een baalmoment! De volgende dag zit de complete montage inclusief het lange stuk afgebroken lijn om de lijn van een andere hengel gewikkeld. Een vreemde gewaarwording op zo’n groot stuk water, gelukkig heeft de karper de haak gelost. We besluiten gezien het slechte weer nog een tweede nacht op de stek te blijven zitten, alles is zeiknat en toe aan een flinke droogbeurt.

Overdag blijft het stil en wordt de tijd wat gedood met een penhengel en een ouderwetse deegbol. Ladingen voorns, bleien en een grote brasem passeren de revue. Een witvisser zou hier op een ‘goudmijn’ zitten, maar wij wachten op karpers. De derde nacht Amsterdam en tevens tweede nacht op dit water levert alleen brasems, slapeloosheid en nog veel meer stortregens op. Vroeg in de ochtend van dag vier breken we ons doorweekte kamp af en vertrekken.

Oververmoeid.

Tijdens de enigszins droge dagdelen van dag vier struinen we weer heel wat stadswateren af. De karpers azen mondjesmaat aan het oppervlak na belachelijk veel voeren. Het water is koud,  te koud te noemen voor de tijd van het jaar. De vissen scharrelen wat over de bodem, het is bewolkt en waait stevig. Drie schub’s zien de binnenkant van het landingsnet, dan is het tijd voor weer een stortbui en shoarma in het centrum. ‘S avonds even geen basiskamp meer voor ons, het is mooi geweest! Het slechte slapen door het stadslawaai staat ons behoorlijk tegen en de doorweekte hengelsportmaterialen bevorderen de vis-stemming bepaalt niet. Dus pakken we het de twee laatste nachten wat anders aan.

24 uur feest op de Amstel.

Het worden twee chaotische instant avondsessies op de Amstel midden in de stad, slapen doen we thuis. De Amstel in de zomervakantie…. weet waar je aan begint! Toeristen in elektro bootjes varen rakelings langs onze hengeltoppen, toplood voorkomt gelukkig verder leed. De partysloepen met rosé slurpende Gooise vrouwtjes en brallende ballen varen te dicht langs de kant alsof het een Parijse catwalk betreft. De dienst handhaving achtervolgt in hoge snelheid de diverse studenten (house)boten die met beukende bassen over de rivier heen en weer cruisen om gezien te worden. Je zou hier maar wonen in een woonboot….

Dan zijn er nog de honderden rondvaartboten met de meest vreemde toeristen aan boort, een lust voor het oog. Een silent waterdisco passeert onze visstek, ‘lekker rustig’. Ook kent Amsterdam zeer brutale zwanen en één daarvan hangt al binnen een half uurtje riviervissen in de vislijn. Na de zwanenbevrijding, de lallende voorbijvarende vrijgezellenfeesten en de tientallen roeiers, wordt het donker en eindelijk ‘iets’ rustiger op de Amstel. De nacht valt, net als de regen uit de lucht. De lange stilte op onze beetmelders is ons niet vreemd instant op een rivier, dat zijn wij in Groningen al jaren gewend. Dronken studenten, flitsende toeristen die elke vierkante meter hoofdstad vastleggen voor het thuisfront, gierende sirenes van af en aan rijdende ambulances en politiewagens, het roffelende geluid van rolkoffers over de tramrails, in Amsterdam is het 24 uur per dag ‘feest’.

Op de bodem van de rivier

We komen er aan het begin van de nacht al vrij snel achter dat de Amstelbodem heel wat verrassingen in petto heeft. Bij het binnendraaien van de lijnen zitten drie van de zes montages vast aan een fietswrak, dit ondanks het noodzakelijke toplood dat toch een flink eind van de kade ligt. Daarna slaat het noodlot toe. Tijdens het ‘lijnen bevrijden’ in het pikkedonker vanaf een brug, wikkeld één van de lijnen ongezien om de stang van de rodpod op de kade. Een plons, een schreeuw en langzaam verdwijnen de ledjes van de beetmelders in slow motion uit het zicht richting de bodem van de rivier. De vermoeidheid door het dag en nacht actief vissen heeft zijn tol geëist. Met enig geluk komt de rodpod met beetmelders en al even later toch weer bovenwater, vergezeld van sissende blokbatterijen en gierende alarmgeluiden door de kortsluiting. Het water loopt dan ook uit elk naadje en stangetje.

De laatste dag Mokum.

Na een nacht goed slapen en een ochtend flink uitslapen, beginnen we aan een oppervlakte sessie op de laatste Amsterdamse visdag. De visspullen zijn natuurlijk nog nat van de hoosbui gisteravond en bij de start van het oppervlakte vissen miezert het alweer. Toch brengt de middag een prachtige spiegel en een serie schubs. ‘S avonds is het weer tijd voor shoarma in het levendige centrum van Amsterdam en daarna gaan we gelijk door naar onze avondstek voor de laatste statische sessie van de trip. Het is ondanks de vrijdagavond behoorlijk rustig op de Amstel, het weer van vanavond zal daar vast mee te maken hebben. De elf graden avondtemperatuur en de harde koude wind die over het water blaast zorgen ervoor dat dikke warme kleren nodig zijn op deze ‘zomeravond’ in augustus.

Was het gister de drukte bovenwater, vanavond is het een drukte van jewelste onderwater. De gehele avond volgen piepen op de beetmelders en lijnzwemmers. Ladingen kreeftjes en hordes brasems vertoeven kennelijk op de bodem voor onze stek. Na wat veranderingen van tactiek wordt het tegen middernacht wat rustiger op de Amstel bodem. Diep in de nacht als Amsterdam ‘zelfs’ even lijkt te slapen, volgt uit het niets de bevrijdende run. Notabene op de beetmelder die gisteravond nog op de rivierbodem lag.

Een euforisch gevoel maakt ons meester de code is ook hier gekraakt! We hebben ondanks de ronduit absurde weersituatie slechts op één water geblankt deze week en op alle overige stadswateren instant karpers gevangen. Zaterdagochtend rijden we terug richting het hoge Noorden, de ruitenwissers op fullspeed en terugdenkend aan een enerverende visweek. Een vervolg zal dan ook niet lang op zich laten wachten.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,