Karpervissen to the max

De zomer lonkt

Speldenprikjes, niks dan speldenprikjes. Het warme weer blijft uit, de natuur kleurt groen maar de watervegetatie blijft zwaar achter. Mijn visserij verloopt moeizaam dit voorjaar en waarschijnlijk ben ik daarin geen uitzondering. Warmte en kou gaan hand in hand deze dagen, net als vangen en blanken. Uiteindelijk vind ik ze. Sommigen sterk en nog in winterkleur, anderen verzwakt of zelfs dood. Het voorjaar kan soms hard zijn.

IJswind

Een gure noordenwind giert over de vlaktes van het Groninger landschap, de ijsheiligen weten van geen wijken dit voorjaar. De zoveelste nachtvorst ver in de meimaand kondigt een ijskoude morgen aan. Ik ga op pad, winterjas en thermokleding aan. De spaarzame zonnestralen laten mijn lichaam zweten in de veel te dikke winterkleding, maar ik ben blij dat ik het aanheb met deze ijswind.

Koude karpersessie in mei
Een warme april-dag

Karper kadavers

In april spot ik de eerste slachtoffers van dit jaar, op het eerste gezicht een normale voorjaarsterfte. Eind april is het kwaad al geschied en zijn de paar drijvende kadavers vele tientallen geworden, overgaand in honderden exemplaren. Het betreft in eerste instantie vrijwel de gehele populatie uitzetvissen die in februari op de afgesloten Groninger wateren zijn uitgezet. Een trieste aanblik maar tegelijk een grote waarschuwing, uitzetten en viskweken is geen kinderspel! Begin mei volgt tot overmaat van ramp ook een deel van de oude bestanden. De stank is inmiddels ondragelijk geworden ondanks het koude weer. Gelukkig blijven de wateren waar niet is uitgezet volledig buiten schot en deze bevis ik.

Karpersterfte in Groningen

Omslag

Van april naar mei, van korte broek naar warme kleding, alles verloopt andersom dit voorjaar. Wat onveranderd blijft is de explosie van jonge watervogels. In februari lopen de eerste kuikens al rond en nog voor de meimaand ‘eimaand’ wordt de tweede leg al voorbereidt.

Dikke lippen korte broek
Drijfvuil plekjes echte voorjaars-hotspots
Van zonnewarmte maar koude wind

Zoeken en vinden

Het karpergedrag varieert van dag tot dag en van uur op uur in de eerste weken van het voorjaar. Zon, koude nachten, een plotselinge warme week en veel koude noorden en noordoostenwinden domineren het aasgedrag. Ik krijg ze maar moeizaam aan het azen en bij de eerste warme zonnestralen in het koude water zonnen ze liever dan dat ze eten.

Langzaam komt de omslag, de zonnewarmte doet wonderen. Ik pak veelal de vroege ochtenduren en avonduren als de wind wat is gaan liggen. Voorzichtig begint het azen onder de vele drijvuil-plakkaten die de hoeken van de wateren bedekken. Bloesem, blaadjes en afgestorven riet vormen een eetbare deken waartussen ik vis.

Paairijpe karpers
De hitte van april

De essentie

Korte struintochten van een paar uur, ik heb nog nooit zo weinig op karper gevist in de eerste maanden van het jaar. Werk, andere prioriteiten en gewoon even geen karpers. Het werkt soms zeer verhelderend in een scene waarin sommigen compleet lijken te ontsporen.

Vol verbazing bekijk ik ‘karperposts’ op social media en met gefronste wenkbrauwen lees ik ‘karperappjes’ die voorbijkomen. Het is maar vissen hoor, een mooie hobby en geen hogere wiskunde. Stiekem moet ik ook wel een beetje lachen om al de ‘karperpolitiek’ en ‘chronische alwetendheid’ van bepaalde lieden. De essentie van hun visserij lijkt compleet verdwenen. Ik schoon mijn online vriendenkring weer wat op en geniet verder van wat er echt toe doet, ook langs de waterkant.

Eenvoudig struintuig
Een carpcityquest
Wat zal er onder liggen?

Warmte

In de 2e helft van mei gaat het dan ‘echt’ gebeuren! Weermannen en -vrouwen buitelen over elkaar heen met de mooiste slogans; ”Warmer weer op komst!”, ”Zomers weer komt er aan!”, ”Mei, veel droger en warmer dan normaal!”. Eén ding is zeker. Zodra de eerste warme dagen met stabielere weersomstandigheden er aankomen dan plan ik wat hele visdagen in, als de situatie het toelaat tenminste. Ik moet nog een aantal vis video’s afronden voor mijn YouTube kanaal en ook een beetje bijbruinen. Wat een voorjaar!

Tags: , , , , , , , , , , , ,