Karpervissen to the max

De zomer voorbij

Met de eerste kleine herfststorm of nou ‘een straffe noordwester’ kracht 7,  wordt de prachtige nazomer van september 2014 abrupt afgesloten als ik mij in de avond richting waterkant begeef. Deze week was er weinig vistijd dus ik besluit de week traditioneel af te sluiten met een heuse korte instant ‘herfstsessie’.

 

lelieveld-CCQHet ademt vis
Gevallen bladeren beginnen zich op te stapelen, water klotst ruig op en neer en het riet wordt alle kanten uit geblazen. Er staat vanavond een koude wind met flink wat slagregens er tussendoor, het ademt vis hier! Als ik om 20:30 uur in lig is het donker geworden, na een krap half uurtje komt een korte run op gang die gelijk stilvalt. Een lijnzwemmer..  er zit in elk geval vis in de buurt. Ik controleer het aas en gooi opnieuw in, het is half tien.

 

”21:45 uur:  primetime aastijd zal hier weldra aanbreken als ik mijn statistieken mag geloven!”….
”22:00 uur: een serie brasems….’oh wordt het zo’n avond?”….

 

Een felle run
22:20 uur: de Delkim reciever laat een knetterende lange pieptoon horen, een run op de meest verre hengel. Als ik aankom zit de vis al op zo’n veertig meter en springt boven het wateroppervlak uit bij het eerste contact. Dit alles herhaald zich nog enkele malen tijdens de dril, het is een wilde!  Na een tiental minuten drillen zwemt de vis zich muurvast en valt de lijn compleet stil, wat te doen? Met het gevaar de vis te lossen lossen besluit ik toch de lijn slap te leggen om hem uit te laten zwemmen. Een aantal minuten verstrijken maar er gebeurt niks, ook voel ik geen contact meer met de vis. Ik druk de hengeltop een metertje onder water en geef korte rukjes aan de lijn, langzaam maar zeker voel ik druk en schokjes aan de andere kant van de lijn. Vervolgens komt de dril weer op gang alsof hij net begonnen is. Takken, afgestorven lelieveldjes, bijna een duiker in. Niets wordt geschuwd hij geeft zich helemaal!, dat blijkt ook als even later het fotomoment volgt, echt stil wordt hij niet. Op de mat ligt een mooie donkere herfsttorpedo met nogal grote staart en vinnen voor zijn afmeting, één bonk spier! Ik besluit nog even door te vissen 23:00 uur ligt alles weer op zijn plek, ‘zal er nog wat te halen zijn?’ Maar zoals hier vaker het geval is volgt er geen enkele actie meer. De paar instant uurtjes hebben zich weer bewezen, wat een heerlijke weekafsluiting!

 

De-zomer-voorbij-CCQ

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,