Karpervissen to the max

Mokumse taferelen deel III: ‘Een vis met voorgeschiedenis’

Een warme benauwde maandagochtend met een luchtvochtigheid die je doet denken aan de evenaar, dat is waar ik mij in bevind op dit oppervlakte avontuur. De vissen liggen loom en bewegingsloos zonlicht te absorberen, enkele individuen zwemmen voorzichtig rond waaronder de spiegel die ik in een donker hoekje onder de struiken in het vizier heb.

 

Zes maal is scheepsrechtstruinset-CCQ
Vijf keer weet hij mijn aas te omzeilen, ik sta dan ook vol in het zicht er is hier geen andere mogelijkheid. Bij de zesde poging slaat hij toe, een voorzichtige hap in de korst is de aanzet tot een korte dril. Vrij gemakkelijk geeft de vis op, typisch gedrag voor dit karpertype, de spiegel blijkt dan ook geen spiegel te zijn maar een rijen met voorgeschiedenis.

Rijenarper-CCQ


Uit een ver verleden

Vismaat Andres de Rouville heeft de vis ruim elf jaar eerder gevangen lees ik na een post met flanken vergelijking. Elf jaar van zomers, herfst, winters en lentes hebben de vis gevormd tot wat hij nu is. Flink gegroeid en vol gele tinten van het modderige water en het voedselaanbod bestaande uit rode rivierkreeftjes en muggenlarven die hij in zijn leven verorbert heeft.

 

Overleven
Het blijft gaaf om de kracht en overlevings-skills van de karpers op deze wateren te zien en volgen en de geschiedenis ervan te weten die veel verder teruggaat dan een aantal karperlevens of mensenlevens. Hopelijk blijft de mens verder van dit unieke stuk water af, de bouwdrift heeft al zoveel gesloopt!

 

spigel-c-en-r-CCQ

Tags: , , , , , , , , , , ,