Karpervissen to the max

Feederen in het donker

Kleine aasjes grote daden. Vanavond ga ik feederen op karper, iets dat ik vroeger veel deed en de laatste tijd weer heb opgepakt. Feederen is een aparte visserij met veel hengelactie en adrenaline rushes. De bedoeling is om net na etenstijd te beginnen als het nog licht is, zodat de ‘voerplek’ aangegooid kan worden en het grondvoer zijn werk kan doen. Zodra het donker is vis ik verder met een klein breekstaafje op de top.

feederen-CCQ

Grondvoer & miniaas

Wind op het water
Bij aankomst na het eten kies ik een plek om te vissen in de luwte van een kom. Het is er ondiep, de koeten zijn onhoudbaar door de zwevende bestanddelen van het grondvoer. Na de zoveelste koeten ’tik’ op de gevoelige top van de hengel, zoek ik een ander stuk op van het water. De eerste plonsjes van de voerkorf op de nieuwe spot triggeren gelijk een nieuwe koeten familie in de buurt. Tot de schermer valt zal ik last van ze hebben. Ruim drie uur lang cirkelen ze boven mijn aas en voeren ze gerichte duikaanvallen uit op het grondvoer. Ik heb geen keus en moet wel voeren om de karper tot azen aan te zetten in het koude water.

Dan is het donker
Vroeg in de avond begint de temperatuur hard te dalen gestuwd door de gure wind en volle maan, af en toe zie ik wat karperactiviteit maar veel is het niet. Zes en halve graad op de thermometer, ik spoel mijn handen af na wat voer bolletjes grondvoer op afstand te hebben geworpen. Het water voelt warm aan in verhouding met de buitenlucht. Naast de feederhengel staat ook een statische, dit wordt de hengel met de eerste actie. Rond half elf als de wind iets is gaan liggen loopt hij eerst traag en daarna snoeihard af. Zodra ik de vis wat blok voor het overhangend struikgewas valt de lijn slap, een flinke domper op dit koude avondje vissen zonder shelter. Niet veel later volgt een doffe plof. De feederhengel is uit de voorste steun getrokken door een lijnzwemmer, een merkwaardig schouwspel in het donker, gelukkig vis ik altijd met rodlocks. De statische hengel gooi ik niet meer in om mogelijke karpers in de buurt niet te verstoren, ik leg hem in het gras vlakbij. Later bij het inpakken blijkt een muis de hair te hebben doorgeknaagd.

feeder-in-the-dark-CCQ

Onverwacht

Slappe lijn
Om verdere lijnzwemmers te voorkomen leg ik uit gewenning de lijn slap, iets wat achteraf niet zo’n goed idee blijkt bij feederen in het donker. Mijn voeten voelen koud aan, tegen de grond is het nog maar net boven nul. Tijd om op te ruimen. Vijf uur waarin de feedertop af en toe licht gezwiept heeft en de statistische hengel wat piepjes produceerde zitten er op. Een losser en een hoop koeten ergernis verder pak ik in. Zodra ik de feederhengel binnendraai lijkt de montage vast te zitten op de bodem. Heel langzaam kan ik lijn nemen, waarschijnlijk hangt er een tak of volle plastic zak met water of modder aan, althans zo voelt het. De lijn houdt het en bij de kant komt een flink stuk tak langzaam bovendrijven met een diameter van een centimeter of zeven. De lijn zit ruim voor de voerkorf een slag rond de tak gedraaid, in het licht van de hoofdlamp maak ik hem los. De rest van de lijn trek ik voorzichtig binnen want hij voelt nog niet vrij. Dan komt er een deel van een aluminium stoel naar boven, waar de lijn ook weer een aantal slagen omheen is gedraaid. Dan gebeurt er iets onverwachts, in het schijnsel van mijn hoofdlamp verschijnt plotseling het silhouet van een karper. Na de tak en de aluminium buis hangt er ook nog een flinke schub prachtig gehaakt aan de lijn, echt bizar. Nu alles ontward is wil de schub nog wel even vechten voor de kant, na wat drillen geeft hij zich gewonnen.

Carp-feeder-CCQ  Maan-CCQ  Less-is-more-CCQ

De slappe lijn heeft geen verstoringen meer veroorzaakt in het water maar heeft de beetregistratie in het donker wel bemoeilijkt en de vis na de sneaky aanbeet te ver ongezien laten wegzwemmen, een leermoment voor volgende keer. Na een kort fotomoment in het donker met de pocketcamera (de spiegelreflex batterij is plotseling leeg) schiet de schub er vandoor. Onderweg naar huis is de weg verlicht door de volle maan en warm ik langzaam op van een toch wel merkwaardig visavontuur.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,