Karpervissen to the max

Het fietsenhok

Het KNMI heeft het weer eens bij het verkeerde eind, de weersvoorspelling voor vandaag luidde: ‘bewolkt met af en toe lichte neerslag’ en hier zit ik dan al minstens anderhalf uur te schuilen in een fietsenhok voor de regen die met bakken uit de hemel komt en ritmisch op het dak boven mij neerklettert.

 

Zeelt-1-CCQOp zoek
Okay ik ben misschien te laat vertrokken voor wat uurtjes speurwerk, er moet tenslotte nog een heel nieuw visgebied afgezocht worden. Ik ben op zoek naar waterverbindingen, vissoorten en andere aanknopingspunten. Om geregeld vis te vangen en blijven vangen is een gedegen vooronderzoek noodzakelijk, tenminste als je niet doelloos uren wil gaan afwachten tot er eens wat voorbij komt zwemmen. Die kostbare tijd gebruik ik graag voor andere zaken naast mijn mooie hobby. Mijn onderzoekje begint met het vinden van een brasem nest. Ik tel er honderden in een sloot op enkele tientallen vierkante meters water, daar moet ik dus ver uit de buurt blijven! Daarna vind ik een sloot waar grote donkere staarten mij toewuiven van onder een wierbed…. nog meer brasems? Na wat langer turen blijken het zeelten die de bodem vakkundig aan het omwoelen zijn op zoek naar lekkers.

Gevonden
Twee maiskorrels prik ik op de haak en een half uur later staan er twee exemplaren verbaast in mijn cameralens te staren met hun prachtige rode ogen. De zeelt (Tinca Tinca) toch wel één van de mooiste zoetwatervissen die er in de Nederlandse wateren rondzwemmen. Daarna breekt de moesson uit en sta ik in het fietsenhok af te wachten, droog wordt het pas rond half zeven in de avond als ik allang doorweekt thuis ben. Het heeft een halve dag non-stop geregend, het onderzoek krijgt later in de week zijn vervolg als de mussen van het dak vallen van de zinderende tropische hitte.

 

Zeelt-2-CCQZeelt-4-CCQZeelt-3-CCQ

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,