Karpervissen to the max

Gras

Zijn langgerekte rug en typische snavelsnuit vormen de enigszins vreemde kenmerken van de graskarper, een ‘karpersoort’ door sommigen geliefd en door velen verguist. In de loop der jaren ben ik er steeds meer van gaan vangen en ben ik ze ook steeds meer gaan waarderen. De graskarper heeft een unieke komkommerachtige geur, slijmt enorm en is door zijn bouw de krachtpatser van elke dril. Als herbivoor (planteneter) en vegetariër is hij uitgezet in Nederland, om zo waterplantenoverlast op een natuurlijke wijze te bestrijden. Toch kwam 99% van mijn graskarpervangsten altijd op vleesproducten zoals honden- en kattenbrokken….

Warm weer, de grassies komen naar de oppervlakte.

Slim en schuw
Naast zijn eigenaardige bouw en het feit dat een graskarper eigenlijk geen karpersoort is maar wel zodanig genoemd wordt, is de gras een schuwe en slimme vis die pas actief wordt bij zeer hoge temperaturen. Door zijn langgerekte lijf veroorzaakt hij een ander soort boeggolf dan ‘normale’ karpers en ook zijn manier van azen verschilt zowel op de bodem als aan het oppervlak. Na een aantal observaties krijg je zijn unieke gedrag snel door en pik je hem zo tussen de andere vissen uit. Afstand houden luidt het devies, dus meestal tijger ik over de oever of verstop me achter het struikgewas als ik er één in het ‘vizier’ heb. Zijn slimheid komt naar voren in overgevoeligheid voor trillingen en geluiden, aas ontwijkend gedrag en hij ziet alles. Iets te dichtbij, een schaduw op het water of net iets te hard over een te zachte oever lopen is meestal al voldoende om hem te verjagen.

Een ‘vegetariër’ met hangbuik.

Massieve torpedobouw een absolutie krachtbron.

Graskarper, exoot en prachtige sportvis
De graskarper komt van oorsprong uit China en kan zich door specifieke leefomgevingseisen niet
voortplanten in Nederland, aldus biologen. Toch zie ik er elk jaar meer van zwemmen ondanks een beperkte uitzet? Zijn ‘warme’ herkomst vormt geen belemmering voor Nederlandse winters, een taaie vis dus! Ze worden dan ook met enige regelmaat uitgezet in afgesloten Nederlandse wateren, om zo waterplanten op een natuurlijke manier te lijf te gaan. Een hele verademing ten opzichte van de maai(slacht)boten van menig loonbedrijf. Ook is de graskarper een geliefd vijvervis die in een albino variant zeer gewild is in tuinvijvers en dat verklaart gelijk de diverse albino vangsten op openbaar water.

Graskarpers kunnen uitgroeien tot monsterlijke formaten.

Noordelijke graskarpers
In het noorden van het land worden graskarpers vrij regelmatig gevangen op kanalen en vaarten, soms zelfs vaker dan normale- of spiegelkarpers. Dat is op zich vrij vreemd omdat deze soort normaal gesproken niet wordt uitgezet op open water. Wellicht zijn het ‘ontsnapte’ exemplaren of vrijgelaten tuinvijver vissen, ook ging men vroeger iets anders te werk bij de uitzet van deze natuurlijke ‘maaimachines’. Voor mij blijft de graskarper een welkome (bij)vangst of zelfs gerichte targetvis. De krachtsexplosie na een aanbeet, de dril en ook de nabehandeling van graskarpers vragen om meer energie en inzet dan bij de overige karpersoorten. Daarnaast is deze vissoort zeer kwetsbaar en moet je hem direct terugzetten na je vangt- en fotomoment. Ondersteun de gras daarbij altijd en laat hem rustig recoveren in het water tot hij vergezeld van de kenmerkende staartslag en plons wegschiet als een torpedo.

        

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,