Karpervissen to the max

Modderbeestjes

Het zonnetje schijnt en de nachttemperaturen stijgen langzaam tot boven de nul graden, eindelijk voorjaar!

Lente
De meteorologische lente is begonnen, de echte laat nog even op zich wachten en begint op twintig maart. Een echte winter is het ook dit jaar evenals vorig jaar niet geworden. Deze ’winter’ [2014/2015] verliep wel totaal anders dan die van [2013/2014]. Periodes van eindeloze neerslag en harde wind wisselden elkaar af met korte hardnekkige vorstperiodes en langdurige nachtvorst op de koop toe. Schoot de thermometer in januari 2014 door de tien graden grens en stond ik op vijf maart 2014 met achttien graden in het zonnetje te doodazen, dit jaar waren het vooral de laagjes kleding en thermo onderkleding die mij door de winter heen hielpen.

Rode-kreeft-CCQ
Een grote speurtocht
Ook het aasgedrag van de roofvis verliep dit seizoen totaal anders. Net als vorig jaar vis ik in de periode van nov t/m mrt vanaf de kant op snoek met doodaas montages onder de dobbers. Dit ter afwisseling op het karpervissen. Vond je de rovers vorige winter op hun vaste plekken, deze winter was het één grote speurtocht. Lagen ze de ene dag nog op de gebruikelijke hotspots, de volgende dag waren ze spoorloos verdwenen, massaal achter de actieve scholen aasvis aan. De watertemperatuur vertoonde dan ook maanden lang een soort jojo effect, mede door de verschillende vorst- nachtvorst periodes en ijslagen.

Modderbeestjes
Met nog één maandje en enkele sessies te gaan tot de gesloten aasperiode kijk ik terug op een moeizaam maar succesvol doodaas seizoen, veel onverwachtse vangsten, prachtige getekende vissen in de mooiste kleuren. Nu het water langzaam begint op te warmen, de bodem aan het borrelen slaat en de sedimenten boven komen drijven, ontwaken ook de bodembewoners. ‘Modderbeestjes’: Kreeftjes, padden, krabbetjes en zelfs schildpadden steken hun koppen of scharen weer boven het water uit, het voorjaar begint. Spoedig zal de snoeken paai gaan plaatsvinden, vorig jaar was dit in de derde week van maart en dan wordt het voor mij tijd de rovers met rust te laten tot het najaar en mij vol op het karpervissen te gaan focussen.

snoek 3 CCQ Snoekbaars CCQ snoek 7 CCQ

Tags: , , , , , , , , ,