Karpervissen to the max

Mokumse taferelen deel VI: ‘Struinen in weer en wind’

Het beloofde een warme week Amsterdam te gaan worden tijdens mijn verblijf in de hoofdstad. Een aantal socials, wat werk opdrachten en eigen vistijd stonden op het programma begin mei. Voor mijn eigen sessies koos ik een struinroute door de verschillende stadsdelen van Amsterdam met een groot en gevarieerd wateraanbod aan grachten, parkwateren en cultuurwater.

Dat beloofde warme weer bleef uit zoals wel vaker dit voorjaar en in plaats daarvan stroomde er een koude noordelijke stroming het land binnen. De ‘Ijsheiligen’ kwamen een kijkje nemen en de nachttemperaturen daalden zelfs richting het vriespunt. Koude nachten, mist in de ochtend, bewolking overdag en heel veel wind, kortom het was niet echt optimaal te noemen. Ook in het karper gedrag zag je dat terug. Ik viste voor het eerst dit jaar volledige op oppervlakte gerichte sessies en kwam er al snel achter dat het water daar nog niet warm genoeg voor was. Voorzichtig aftasten van oppervlakte aas, aas ontwijkend gedrag, de karpers waren gewoon extreem schuw en afwachtend.

“Het aantal missers was gewoon niet meer op twee handen te tellen”

    

Na vele uurtjes rondzwerven in Oost, West, Zuid en Noord, lukte het wat leuke vissen te spotten en verschillende te vangen. Daarbij was ik niet alleen met vangen bezig maar ook met observeren voor later in het jaar. Nog niet geheel tevreden met het totaal resultaat sloot ik de week af. De temperaturen schoten daarna natuurlijk als een raket omhoog en de paai deed haar intrede op de diverse ondiepere stadswateren van Amsterdam. Ik ben weer wat wijzer geworden en kan niet wachten op de zomer en een volgende trip. De beelden door mijn polaroid zonnebril staan in mijn geheugen gegrift. Vele tientallen exemplaren heb ik langs zien zwemmen en zien opwarmen in de spaarzame zonnestralen, amper nog uit hun wintermodus in mei. Verder zijn er (al)weer delen van wateren verdwenen omdat de bouwdrift in onze hoofdstad geen grenzen meer kent. Op elke hoek een nieuw hotel en veel nieuwe wegen erbij. Het is druk in Amsterdam en het wordt alleen maar drukken.

Tags: , , , , , ,