Join me on my quest

Peuterfonds Makkum 2015

Stichting Peuterfonds [09-11-2015]
__________________________________________________________________________________________________________________________

Peuteren in Makkum, afgelopen weekend stond er een bezoekje aan Makkum op de agenda, casa Idzenga bezoeken,logo een dagje meewerken aan het Peuterfonds evenement en nog een volle dag doodazen op de Friesche wateren.

 

Aankomst
Op zaterdagavond kom ik tussen hoosbuien en windvlagen door heelhuids aan in Heerenveen alwaar Ids Idzenga mij welkom heet in Friesland met een bezoekje aan de clown met de gele M. Na een paar flinke maestro’s rijden we voldaan door naar het pittoreske dorp Makkum gelegen aan het uiterste topje van het Ijsselmeer. In Makkum is Ids hoofdkwartier (Idzenga hengelsport Makkum) gevestigd en tevens onze uitvalsbasis voor de komende dagen.

 

Peuterfonds 5Peuterfonds visdag
Na een gezellig avondje en kort nachtje slapen bij de Idzenga’s is het zondagochtend om 08:45 uur tijd voor de vrijwilligers briefing in de shop. Rolf, Tsak en aanhang zijn net gearriveerd vanuit Amsterdam met een bus vol materialen en na een korte uitleg vertrekken we richting de evenement locatie aan de Grote Zijlroede, een gracht in hartje Makkum. Vandaag wordt hier het sportvis evenement van stichting Peuterfonds georganiseerd voor de kinderen van ‘Spelend Sporten’ en ‘Scouting De Ontdekkers’, dit zijn kinderen van diverse leeftijden met een lichte tot matige verstandelijke beperking die wij vandaag hopelijk de visdag van hun leven kunnen bezorgen.

Voordat de visdag kan beginnen en de kinderen arriveren bouwen we het evenement op. Daarna worden de vismaterialen op orde gebracht, voor elk kind een eigen visplekje met alle benodigdheden voor een mooie visdag. Er is zoals op elk Peuterfonds evenement één op één visbegeleiding van vrijwilligers voor de kinderen en daarnaast staan de begeleiders van deelnemende instellingen voor de kinderen klaar. Na het verwelkomen van de groep jonge vissertjes met een toespraak en taart beginnen de kinderen rond elf uur aan hun visavontuur, ‘vandaag vissen we op ruisvoorn’ met vaste stok of werphengel.

Het gezegde ‘zo blij als een kind’ is ook op dit evenement van de gezichten van de kinderen, vrijwilligers en begeleiders af te lezen. Er wordt flink gevangen, grondels, baarzen, bleitjes, voorns en zelfs een paar snoeken passeren de visrevue. Onder luid gejuich wordt de ene naar de andere vis door de kinderen gevangen en na een ‘patatjes’ lunchbreak volgt een middag met nog meer vangsten en nog meer mooi weer!. Eindresultaat meer dan 250 vissen en hele blije kinderen. Na afloop van de middag krijgt elk deelnemertje een medaille, een hengel, een jeugd visvergunning en wordt er één jongedame speciaal in het zonnetje gezet omdat ze maar lieft 48 prachtige voorns uit het water weet te toveren, nu al een echte Pro!. Nadat de kinderen richting huis vertrokken zijn met een flink avontuur op zak, ruimen we op en praten nog even na over de geslaagde dag waarna de vrijwilligers afscheid van elkaar nemen.

Peuterfonds 3


Heet heter heetst

Zondagavond eet ik met de hele familie bij de pizzeria waar Ids uitleg geeft over zijn ‘extra hot’ pizza verslaving (pizza’s met een hele lading pepers er op). De kok maakt ook dit keer een ‘special one’ voor Ids waar wij ‘natuurlijk’ allemaal een stukje van moeten proeven!. Een extra colaatje is nodig om het stukje ‘hot’ pizza weg te werken, Ids eet ondertussen rustig door. Na het eten worden thuis nog wat stalen onderlijnen en takels gemaakt waarna het vroeg slapen is om op maandagochtend zeer vroeg te kunnen vertrekken voor het dagje doodazen. Maandagochtend om 06:30 uur gaat de wekker en stapt een enigszins gehavende Ids de keuken binnen. Zijn pizza is in opstand gekomen afgelopen nacht en hij heeft nu toch een beetje spijt de kok weer eens uitgedaagd te hebben (hihi). Het ontbijt, een heerlijk broodje gebakken ei alla Ids slaat hij zelfs over dus ik weet hoe ver het is, een complete pizzaoorlog!.


Op pad
Als de auto is volgestouwd met allerhande doodaas materialen is het tijd voor vertrek
en in de ochtendschemer rijdenPeuterfonds 4wij de Friese dorpen af op zoek naar snoek. De harde wind, november warmte en vele regen maakt het niet bepaalt gemakkelijk vandaag en dan is er ook nog de uitgekiende aaskeuze van de snoeken alsof het fijnproevers betreft. Een onvoorziene ochtend aanbeet brengt ons rond 09:00 uur de eerste puntgave snoek, daarna blijft het lang stil. Pas in de middag schiet een van de dobbers op een nieuwe vislocatie vrijwel direct weg en hangt snoek nummer twee prachtig gehaakt aan de lijn. Er volgt nog een serie lossers en te midden van storm en regen bijt ook onze grootste en laatste snoek van vandaag in de heerlijke sappige ‘stinkende’ zeevis.

Afscheid
We laten het water met fijnproevers achter ons en spreken af dit snel weer over te doen in Groningen of Friesland. Gebroken van het lange enerverende weekend sluiten we af, Ids gaat richting Makkum en ik richting Groningen. Het was weer een geslaagd weekend, blije kinderen, veel vis en mooie gesprekken onder het genot van Mexicaanse biertjes, wat wil een mens nog meer!. Ik bedank Ids voor de gastvrijheid van hem en zijn gezin en twee uur later arriveer ik in een zwoel novembers Groningen, home sweet home.


Peuterfonds 1Meer info: 
Stichting PeuterFonds
Evenementen: http://www.peuterfonds.nl