Karpervissen to the max

Piekmoment

De dagen worden langer, het water warmt op. Nog even en ook de grotere karpers zullen gaan beginnen met paaien, de kleintjes hebben dat de afgelopen weken al gedaan. Ik zie mijn kans schoon en speur de wateren af naar activiteit. Eind van de nacht en vroeg in de ochtend zijn mijn uren, de uren waarop het nog doodstil is langs de waterkant en vrijwel iedereen ligt te slapen. Alleen fluitende vogels en dansende muggen in de eerste ochtendzon, want zelfs de watervogels slapen nog in de kantbegroeiing op dit vroege tijdstip en dat komt zeer goed uit met deze visserij.

Verscholen tussen het riet.

Routine

Met de nodige routine loop ik de verschillende wateren af, ondertussen hun vaste ligplekjes observerend. Afhankelijk van de zon, de wind en de nachttemperatuur, liggen ze hoog aan het oppervlak te zonnen, op half water te chillen of dicht bij de bodem niks te doen of te vreten. Dit alles kan per uur of zelfs per minuut verschillen en dat maakt de verrassing er des te groter op. Het zou maar elke keer hetzelfde zijn, dan is de uitdaging toch snel verdwenen in de hengelsport? Een hele reeks mooie vangsten passeert de revue in heel weinig visuren. Het zit erg mee dit voorjaar en de karpers komen in een ronduit absurd tempo boven water. Je denkt dan wel eens, ”wat als de zomer tegenvalt”, vorig jaar was dat namelijk mijn piekmoment.

          

Grote schoonmaak

De wateren liggen er deze lente nog aardig ‘schoon’ bij. Weinig drijfvuil, amper lelies en laag riet. Het is echt oppassen geblazen waar je loopt en hoe je je beweegt langs de waterkant, één verkeerde stap of bodemtrilling en de vissen zijn direct gewaarschuwd. Ook tref in net als vorig jaar een aantal wateren waar karpers op geen enkel oppervlakte aas reageren. Het blijft een fenomeen waarvan mij gedachten gaan malen, waardoor?, waarvoor? omdat?…. Wanneer eind april de populieren hun pluisjes uitspugen heb ik geluk. Het wateroppervlak ligt bedekt onder een witte ‘sneeuwlaag’, met daaronder happende karpers, het blijft een spectaculair fenomeen.

Populieren pluis op het wateroppervlak.

 Veel voeren

Nu de zon weer overuren maakt en het water snel opwarmt, worden de karpers ook weer een stuk actiever dan in de afgelopen maanden. Er gaan weer wat grotere hoeveelheden oppervlakte aas verspreid het water in. Expanders pellets of een combinatie met ander drijvend aas, al dan niet voorzien van een flinke soak voor de extra smaakbeleving van onze ‘grote eters’. Op sommige dagen wordt er al hard gegeten als je op de juiste plek & tijd aanwezig bent en soms blijft het ook opvallend stil. Kilometers maken, een goede polaroid zonnebril en een cap op om ‘valse’ lichtval tegen te gaan, zijn echt een must! De vroege ochtenduren eisen zijn tol, overdag moet er tenslotte ook gewerkt worden aan andere zaken. Zodra het zomer wordt zullen de karpers weer de hele dag gaan eten en krijg ik eindelijk meer nachtrust, nog even volhouden!

             

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,