Karpervissen to the max

Project X – Deel I: voorvoeren in de lege kanalen van Groningen!

”Voorvoeren in de lege kanalen van Groningen”.
Zijn ze dan zo leeg?, ja dat zijn ze! Zoals ik in de afgelopen jaren vaker heb beschreven, komt onze provincie er bekaaid vanaf voor wat betreft haar karper bezetting op grote open watersystemen zoals: kanalen, vaarten, grachten en meren.

groningen-3-carpcityquestVreemde situaties
Toch heb ik de afgelopen jaren de meest vreemde dingen meegemaakt op één van de Groningse kanalen die dwars door onze binnenstad heenloopt. Zo was er enkele jaren geleden de grote oranje Koi, die op een warme zomerdag naast het hoofdstation tussen de voorbij roeiende Gyas studenten aan het paaien was met een spiegel. Dat was niet de enige koi die ik in onze binnenstad voorbij heb zien zwemmen in de loop der jaren, toch vreemd met zo’n lage karper bezetting? Ook was er de grote kanaalschub die ik voor het Groninger museum loste door lijnbreuk, notabene tijdens de opnames van Visblad TV. Marco Kraal was tot in de wijde omgeving te horen en vreugde kreten waren het bepaald niet…. Dan was er nog de kanaalsessie van vorig jaar, waarbij ik na een minuut of tien drillen een flinke vis verspeelde in de vaargeul nadat de lijn zich plotseling ontspande. Dit keer was het ‘mijn’ gevloek dat tot in de wijde omgeving te horen was.

Kanaal riscico’s
Ik heb dus een ‘speciale band’ met het Groninger kanalensysteem maar gezien de beschreven ervaringen, kan ik mij toch niet aan de indruk onttrekken dat er iets te halen valt. Drie dagen lang voer ik mijn ‘najaarsprojectje’ aan op een punt dat ik het meest strategisch acht door zijn vaarverbindingen. Het aanvoeren gebeurt met New Baits van Martin SB, een aassoort die volgend jaar op de markt zal verschijnen. Voeren in een Gronings kanaal draagt meerdere risico’s met zich mee: Stroming door spuien, een zeer laag karperbestand, een overdaad aan brasem en als laatste, gezien worden tijdens het voeren. Daarom voer ik in het donker en start ik het project in deze periode, nu de stroming nog amper aanwezig is door de geringe neerslag. Daarnaast is het in het najaar rustig langs de waterkant en daar kom ik ook voor.

groningen-1-carpcityquest

Plop, plop, plop. Alsof een zware hagelbui passeert, raken de voerbolletjes één voor één het water in het flauwe schijnsel van de straatlantaarns. Voorbijgangers kijken vanaf de brug bevreemd richting het kanaal, afgeleid van hun smartphone scherm. Mij zien ze niet in het donker. De 3 voerdagen ben ik ‘ongezien’ doorgekomen, een redelijk unicum met de schaars bevisbare plekken in de binnenstad. Op dag 4 plan ik mijn eerste visavond. Ik kies een doordeweekse dag omdat het dan een stuk rustiger is in dit stadsgedeelte. Geen dronken studenten vanavond en minder stadsverkeer.

groningen-2-carpcityquest

Gedachten malen door mijn hoofd
De eerste avond levert geen vangsten op, is het een valse start?, heb ik de verkeerde plek gekozen?, is het aas te zoet voor dit jaargetijde?, Gedachten malen door mijn hoofd. Ik continueer mijn voerrondes en kies naast mijn huidige voerstek een aantal nieuwe ‘strategische’ locaties die ik voorzie van aas, daarover binnenkort meer in een volgend deel over mijn kanaal project.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,