Karpervissen to the max

Struinen in Friesland


Grote schommelingen in het herfstweer maken het speuren naar snoek net als voorgaande jaren niet echt gemakkelijk. Vele kilometers moeten worden afgelegd, afgevist en uitgeplozen om ze te vinden, de ‘onderwaterwolven’. In het 3e weekend van november bezocht ik Friesland voor een aantal dagen gericht vissen op snoek, met doodaas.

douwe-10  landschap-8-friesland  meten-11
Roofviskoppel wedstrijd
Op zaterdag is er de Roofviskoppel wedstrijd vanaf de kant die ik met Douwe als koppelmaat vis. De wedstrijd heeft een vrij parcours in Friesland en start bij Idzenga Hengelsport in Makkum en er mag met zowel doodaas als kunstaas gevist worden. Baars, snoekbaars en snoek tellen mee, mits de vangsten voldoen aan de minimum maat en de meeste gevangen centimeters dingen mee naar de prijzenpot. We vangen een mooie serie snoeken over de wedstrijddag, waarvan het 105 cm monster voor Douwe een uitschieter is. Op een mooie 6e plaats besluiten wij de dag met snert & drankjes in danskroeg skippers (zie dagverslag HSV Ons Genoegen Makkum)

release-7-friesland  snoek-6-friesland  surfen-9

Storm!
Zaterdagavond vieren we met zijn allen de verjaardagen van Ids & Carmen, ik bivakkeer bij Ids tijdens het weekend dus we kunnen het laat maken! Het glas wordt geheven, er wordt bijgekletst en er wordt vooral hard doorgefeest in het ‘centrum’ van Makkum, tot in de vroege ochtend uurtjes! Ons gezamenlijk cadeau voor Ids is een spiegelreflex camera, zodat hij in 2017 nog mooiere visplaatjes kan schieten, Carmen krijgt een mooie grote foedraal voor haar karper hengels. Op zondag staat er een dagje baarzen vanaf de boot op het programma. Brak en met een flink slaaptekort aanschouwen wij de storm die vanaf het IJsselmeer over het dorp Makkum raast. Dit is geen goed idee, vandaag met een visboot het water op van het IJsselmeer! Een uitwaai wandeling over het strand bevestigd dat nog maar weer eens en we houden het bij een lekker portie kibbeling als vangst van de dag.

snoek-5-friesland  snoek-4-friesland  snoek-3-friesland  snoek-2-friesland snoek-1-friesland

Struinen in Friesland
Fris en fruitig op maandagochtend. De kater is weg, de uurtjes slaap zijn ingehaald, het is tijd voor de grote zoektocht! Ids en ik rijden de provincie door. Haventjes, bruggen, watersplitsingen, uitlopers, sluizen. Alles doen we aan wat ons aantrekkelijk lijkt als schuilplaats voor de ruim betande onderwater vrienden. Een aantal op het eerste gezicht mooie ‘hotspots’ leveren niets op, maar bij een haventje is het raak, ons dag-quotum wordt binnen een uurtje met vier exemplaren verhoogd. We sluiten tegen schemer de dag af met zes snoeken, waarvan een aantal al aardig op gewicht. Het is de mooie afsluiter geworden van een lang en gezellig weekend Makkum bij de Idzenga’s. Moe maar voldaan keer ik huiswaarts.

Tags: , , , , , , , , , ,