Karpervissen to the max

Mokumse taferelen deel I: ‘zomer in herfsttijd’

De zomer lijkt opeens weer helemaal terug van weggeweest op de laatste dag van de AHV-SKP weekend 2014, vandaag pak ik het daarom wat anders aan. Eerst lekker uitslapen na het latertjes van gisteravond, vervolgens op en top fit oppervlakte vissen in de middagzon tussen paddenstoelen en drijvende bladeren, dat bijna in oktober. Ik hou er van! Daarna plak ik er nog een korte avondsessie aan vast om mijn weekend Amsterdam af te sluiten.

Een experiment
Op de eerste avond van de AHV-SKP terugmeld wedstrijd voor spiegelkarpers waaraan ik de komende drie dagen deelneem, bevis ik een zijtak van de Amstel in Amsterdam. Het is de eerste keer dat ik op dit gedeelte vis, een experimentje dus. Op een ruig stuk terrein bouw ik op, ik heb slechts twee meter om beide hengels tussen bomen en dicht struikgewas op te stellen. De geur van urine beheerst mijn visstek. Op tien meter afstand heeft een zwerver zijn thuis gevonden getuige de hoeveelheid verzamelde rotzooi en de verscholen tent tussen het struikgewas, ‘ik voel mij hier helemaal thuis’.

19:00 uur de wedstrijd begint
Om kwart over zeven het is nog licht als ik inwerp. Eén hengel naar de overkant richting een afstervend leliebed, de ander op vijf meter onder mijn eigen kant. Beide hengels worden voorzien van extra grote pva-zakken, voorvoeren had ik geen tijd voor. Daarnaast gaan er een stuk of twintig boilies per spot te water met de mini werppijp. Het blijft een tijdje stil, geen lijnzwemmers, geen enkele piepen. Heb ik de juiste plek gekozen?, ik zag hier tenslotte grote vissen voorbij zwemmen in de zomer tijdens één van mijn observatierondes door Amsterdam.

21:00 uur sanitaire stop.
Om de geur van zwervers leefgebied nog wat te vergroten doe ik ook maar even een plasje tegen een boom verderop. Ik sta net lekker de boom te bewateren als mijn beetmelder het uitgiert, de nitelite slaat direct met één harde tik tegen de hengel. Haast is geboden het ligt hier namelijk vol takken! Als ik de hengel uit de rodlock pak voel ik het direct, dit is een beste. Zware tegenstand tijdens de dril volgt, ik krijg hem amper onder controle. Bij een felle uitwijkmanoeuvre naar links zwemt de vis de takken in, ook dat nog in het donker. De vis bonkt gelukkig nog op de top, even laat ik de lijn vieren maar los komt hij niet.

Amstel schub CCQ

Mijn lood blijkt vast te zitten achter iets onderwater. Nu moet ik risico nemen en met de nodige spanning op de lijn schiet het lood van de zachte rubber clip, ‘wat een opluchting!’. Direct is de vis los en vervolgd zijn gevecht. Als hij even later moe is denk ik opeens dat ik met een brasem te doen heb, een lichte schim laat zich zonder tegenstand richting landingsnet begeleiden. Pas in het net zie ik hem een oer Amstel schub, wat een beest! Snel een fotomomentje en vlug het Amstelwater weer in. Het is dan wel geen punten vis voor de AHV-SKP wedstrijd, maar blijdschap overheerst met dit instant resultaat binnen twee uur vissen op een rivier. 00:00 uur ik beëindig de sessie er is niks meer gebeurt. Slapen doe ik lekker thuis vannacht, overnachtingen aan de waterkant zijn aan mij niet besteed en zeker niet te midden van zwervers in de groet stad. Morgen volgt dag twee en hoop ik op een nieuw vangst avontuur.

 De donkere schub
Bij poging één is het direct raak!, een mooie donkere schub hapt van onder het struikgewas enkele malen richting mijn korst. Bij poging drie zuigt hij het stuk witbrood naar binnen en haak ik hem. typisch najaarsgedrag. Twee kleinere schubs volgen later in de middag maar de meeste vis aast inmiddels op de bodem. Grote jongens zitten er niet tussen en een spiegel zoeken in dit troebele water wordt een lastige klus.

Zwervers
Tegen de avond vertrek ik weer naar de Amstellocatie, het is inmiddels
18:45 uur als ik bij de avondstek aankom. Het water krioelt van de herfstschubactiviteit: jagende baars, rovende snoek en zo nu en dan een flinke kolk…. “dit belooft wat!”. Snel gaan de hengels te water. 20:45 uur, opeens staan er in de schemering tussen het struikgewas twee Oost-Europeanen voor mijn neus,’What the fuck’…. Het blijken gelukkig de bewoners van het illegale tentje in de struiken vlakbij (de zwervers). In gebrekkig Engels communiceren ze en ik leg ze uit dat ik hier vis. Na een kort praatje vertrekken ze richting centrum, voorzien van nette kleding en een deotje op ‘hoezo vreemd?!’ Ik ben allang blij dat ik mijn smartphone nog heb als ze vertrokken zijn, zeer verstandig om niet alleen te vissen op deze locatie. Tijdens de avond volgen twee brasem runs, karpers laten zich vanavond niet zien. Om 00:00 uur pak ik in, het is mooi geweest. Al met al was het een pittig AHV-SKP visweekend en het weer gooide behoorlijk roet in het eten. Een spiegel kwam er niet, maar met vijf karpers in één
weekend kan ik tevreden zijn gezien de omstandigheden.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,